Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η κρίση και οι παραιτήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων !






H αιμορραγία πολύτιμου προσωπικού συνεχίζεται...Το ίδιο και η αφασία της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.
Ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής άμυνας, εκτός από τη μείωση των κονδυλίων για καύσιμα και ανταλλακτικά, είναι και η αύξηση των παραιτήσεων εξειδικευμένων στελεχών, την εκπαίδευση των οποίων χρηματοδότησε ο Ελληνικός λαός, μόνο και μόνο για να εξωθηθούν στην παραίτηση, στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Έχουμε πολλά παραδείγματα υπ' όψη μας, ειδικά στα δύο τελευταία χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ΠΑ. Υπάρχουν περιπτώσεις που ιπτάμενοι έχουν παραιτηθεί μόλις ανέλαβαν ως Αξιωματικοί επιχειρήσεων (Υποδιοικητές δηλαδή) Μοιρών της ΠΑ, επειδή βρήκαν θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και δη στο εξωτερικό. Παρ' όλο που η κρίση στην πολιτική αεροπορία διεθνώς είναι υπαρκτή, οι θέσεις εργασίας ειδικά σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ασίας υπάρχουν για μηχανικούς, τεχνικούς αλλά και ιπτάμενους. Η εκτίμηση στις ικανότητες και την εμπειρία των αποστράτων πλέον της ΠΑ είναι διάχυτη κι η φήμη τους είναι πολλές φορές εκείνη που τους εξασφαλίζει όχι απλά μια θέση εργασίας, αλλά και πολύ καλά αμειβόμενη.

Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα πολεμικής αεροπορίας χώρας της Μέσης Ανατολής η οποία συγκρότησε σχεδόν από το μηδέν, "Μοίρα Συντήρησης Βάσης" υπό τον σχεδιασμό την διεύθυνση και την στελέχωση από απόστρατους Μηχανικούς και Τεχνικούς της ΠΑ, ως πολιτικό προσωπικό πλέον
 φυσικά. Το κύμα παραιτήσεων, ειδικά με το δέλεαρ της εύρεσης εργασίας με πολλαπλάσιες αποδοχές στο εξωτερικό, συνδυασμένο με την έμφυτη περιφρόνηση του πολιτικού μας συστήματος προς τους Έλληνες στρατιωτικούς, όπως την είδαμε στις φετινές και τις περσινές κρίσεις, έχει πλέον απτά και δυσάρεστα αποτελέσματα. Η ίδια κατάσταση περίπου επικρατεί και στον ΕΣ και στο ΠΝ.

Θα έλεγε κανείς ότι η ηγεσία του ΥπΕθΑ παραμένει προσκολλημένη σε νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών και αδυνατεί ν' αντιληφθεί την πραγματικότητα και να λάβει τα απλά εκείνα μέτρα που θα ενισχύσουν την άμυνά μας χωρίς να απαραίτητα να ξοδέψει παραπάνω χρήματα. Ανθρώπους με γνώσεις κι εμπειρία
 έχουμε, τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε; Η νοοτροπία του "γιατί δεν σημειώνεις" ανήκει πλέον στο παρελθόν και όσοι την έχουν ακόμα, δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται κάτω από τα πόδια τους. Π.χ. χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αποφασιστεί η μεταφορά κλιμακίου του ΚΕΑ στην Ελευσίνα όπου και θ΄αναλάβει την συντήρηση των Super Puma, με μόνο έξοδο την αγορά εξειδικευμένων εργαλείων, λίγων χιλιάδων € δηλαδή, αντί της περιοβόητης σύμβασης με Ισπανική εταιρία, εν μέσω κρίσης. Οι λύσεις υπάρχουν, φτηνές και δοκιμασμένες αρκεί οι νέες ηγεσίες των κλάδων να λάβουν κι αυτές τα μηνύματα των καιρών και να τις προτείνουν στα προϊστάμενα πολιτικά κλιμάκια παραθέτοντας όχι μόνο τα οικονομικά αλλά και τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα ανά περίπτωση.

Υπάρχει κρίση ηθικού, βλέπουμε συλλαλητήρια στρατιωτικών και ο κ.υπουργός εκτός από φράσεις κλισέ δεν θέλει ή δε μπορεί να κάνει κάτι. Υπάρχουν νέοι Αρχηγοί πλέον, ας προτείνουν λύσεις που παλιότερα ίσως θεωρούνταν ταμπού. Το απαιτούν οι περιστάσεις!
 
 ΠΗΓΗ: http://www.enkripto.com/2013/03/blog-post_15.html



1 σχόλιο:

  1. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
    ή
    στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
    Δυστυχώς, αυτό που έλεγε κάποτε ο αείμνηστος καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, ότι μας οδηγούν στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ, το έχουν ήδη πετύχει οι άθλιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή