Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΚΡΙΣΕΙΣ Ε.Δ 2013



3 ΣΤΟΥΣ 4 ΕΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ





Αποστρατεύτηκαν και οι τρεις Αρχηγοί Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και στην θέση τους τοποθετήθηκαν οι αντστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος διοικητής του 4ου ΣΣ, Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, νυν υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Α/ΓΕΑ, Ε.Τουρνάς.
Μένει ο στρατηγός Μ.Κωσταράκος ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Οι αποφάσεις για τον Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη και τον Α/ΓΕΑ Δ.Τσαντηράκη ήταν αναμενόμενες. Για τον Α/ΓΕΣ Κ.Γκίνη για τους μη γνωρίζοντες η απόφαση ήταν έκπληξη γιατί είχε τοποθετηθεί το καλοκαίρι μετά την παραίτηση Ζιαζιά, αλλά μόνο για τους μη γνωρίζοντες.
Ο Α/ΓΕΝ, αν και άριστος αξιωματικός, που έχαιρε σεβασμού στον Κλάδο, παρά τον ανώμαλο τρόπο που είχε γίνει αρχηγός την 1η Νοεμβρίου 2011 με το τολιτικό πραξικόπημα των Γ.Παπανδρέου και Π.Μπεγλίτη, θα μπορούσε να μείνει αν δεν τους χρεωνόντουσαν δύο πολιτικά σφάλματα: Το πρώτο η συνέντευξη που είχε δώσει και αναφερόταν στο πεσμένο ηθικό του προσωπικού λόγω οικονομικής εξαθλίωσης και το δεύτερο μια συνέντευξή που ... ήθελε να δώσει (!) σε αμερικανική εφημερίδα εν όψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πολιτικά θεωρήθηκε "σοβαρό πρόβλημα". Είχε ενημερωθεί και ο Ε.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης για την αποστρατεία του και είχαν συμφωνήσει. Mάλιστα ο πρώτος είχε κάθε λόγο να αποστρατευθεί ο Κ.Χρηστίδης γιατί ήθελε να προωθήσει το νέο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Β.Αποστολάκη.
Ο Α/ΓΕΑ Δ.Τσαντηράκης αποστρατεύθηκε γιατί ήταν "ώριμος" για να βγάλει την στολή. Καλός και τίμιος αξιωματικός, αλλά κρίθηκε ότι η Αεροπορία χρειαζόταν "νέο αίμα" (η πτητική του εμπειρία περιοριζόταν στα Α-7 από μαχητικά αεροσκάφη). Εν πάση περιπτώσει κανείς δεν του προσάπτει τίποτα.
Ο Α/ΓΕΣ, Κ.Γκίνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα σε ένα Επιτελείο το οποίο έχει τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις σε ότι αφορά την αναδιάρθρωσή του. Οι κυβερνητικοί λένε ότι "Έχασε την ευκαιρία που του δόθηκε"...
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος έμεινε γιατί γενικά υπάρχει θετική αντίληψη ως προς την παρουσία του και το έργο του. Ο Ε.Βενιζέλος είχε εκφράσει αντιρρήσεις σε ότι αφορά την παραμονή του, αλλά τελικά εμεινε, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος "πήρε επάνω του" την παραμονή του.
Να πούμε ότι ο νέος Α/ΓΕΝ, Β.Αποστολάκης ήταν υπασπιστής του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου είχε αποστρατευθεί και επαναφέρθηκε στην ενεργό υπηρεσία από τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος και επέμεινε να γίνει Αρχηγός.


ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...




Ένας καταδρομέας που έχει αφήσει εποχή απ'όλες τις μονάδες που υπηρέτησε είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ενώ ο νέος Αρχηγός της Αεροπορίας, μέχρι σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ, ο αντιπτέραρχος Ε.Τουρνάς έχει "γράψει" χιλιάδες ώρες στους ουρανούς του Αιγαίου αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά.
Μάλιστα είναι o πρώτος αρχηγός που προέρχεται από τις Μοίρες της Τανάγρας, δηλαδή βετεράνος των Mirage-2000EGM. Αρχικά τοποθετήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης/341 Mοίρα σε αεροσκάφη F-5Α/B και ακολούθως στην 114 ΠΜ/ 334 Mοίρα σε αεροσκάφη Mirage F-1CG και κατόπιν στην 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000.
Εχει συμπληρώσει πάνω από 4.000 ώρες πτήσης εκ των οποίων 3000 ώρες με μαχητικά αεροσκάφη. Eχει πετάξει με εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-41D, T-37B/C, T-2E, T-33A/B και μαηχτικά F-5Α/Β, Mirage F-1CG και Mirage 2000EGM.
Aπό την άλλη ο νέος Αρχηγός Στρατού, Α.Τσέλιος είναι ίσως ο πιο μάχιμος ανώτατος αξιωματικός που υπηρετεί αυτή την στιγμή στον Στρατό Ξηράς, καθώς ακόμα και ως διοικητής του Δ'΄ΣΣ συμμετείχε ο ίδιος σε δύσκολες καταδρομικές ασκήσεις (χαρακτηριστικό είναι ότι κάνει ακόμα καταδύσεις ακολουθώντας το πρόγραμμα των αμφίβιων καταδρομέων).
Άφησε εποχή το 2004 ως διοικητής της Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο και θεωρείται και καλός στα διοικητικά του καθήκοντα (για έναν καταδρομέα πάντα η διοίκηση ήταν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, όπως είναι άλλωστε και για τους αεροπόρους: Έχουν μάθει να λειτουργούν ατομικά ή το πολύ σε επίπεδο ομάδας).
Σε ότι αφορά το Ναυτικό δίπλα από το νέο Αρχηγό Ε.Αποστολάκη, πρώην υπασπιστή του Γ.Παπαντωνίου αποστρατευθέντα και επανελθόντα στην ενεργό δράση με απόφαση του τότε υπουργού Ε.Βενιζέλου, θα είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, ο Π.Λίτσας, ως Αρχηγός Στόλου.
Ένας άριστος αξιωματικός που πολλοί τον ήθελαν Αρχηγό ΓΕΝ, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα σήμαινε ότι θα πήγαινε Αρχηγός ΓΕΕΑΘΑ ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ε.Αποστολάκης και θα αποστρατευόταν ο στρατηγός Μ.Κωσταράκος, κάτι που προωθούσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος.
Όμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αλλάξει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παρ'ότι ήθελε να γίνει Αρχηγός ΓΕΝ ο Π.Λίτσας και κατ'αυτό τον τρόπο επήλθε συμβιβασμός.
Σε ότι αφορά την κρίσιμη θέση του Αρχηγού ΑΤΑ, τρεις είναι οι υποψήφιοι: Ο αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, νυν διοικητής ΔΑΥ, ο υποπτέραρχος Γεώργιος Πέτκος υπάρχηγός ΓΕΑ και ο έτερος υποπτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, νυν υπαρχηγός ΑΤΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου