Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Πρόστιμο στο Δημόσιο για τους στρατιωτικούς

16 Μαρ 2015


Το ΣτΕ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών, για μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στους στρατιωτικούς
                                               Αποτέλεσμα εικόνας για στε

Ξεκίνησαν τα πρόστιμα κατά του Δημοσίου για μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Η πρώτη "καμπάνα" του Συμβουλίου της Επικρατείας ήρθε για το υπουργείο Οικονομικών για τους στρατιωτικούς
Το συνολικό ποσό που υποχρεούται να πληρώσει του υπ. Οικ., φτάνει στα 200.000 ευρώ και θα πρέπει να το καταβάλλει ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των στρατιωτικών επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές  τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών  όλων των Σωμάτων.
Η απόφαση ελήφθη από την Τριμελή Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο( μέλη της Επιτροπής είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή . Η τελευταία είναι εισηγήτρια των υποθέσεων, ενώ μειοψήφησε σε όλες τις αποφάσεις.
Αναλυτικότερα, με την κάθε μια από τις τέσσερις αυτές αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών  να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια  από τις τέσσερις Ομοσπονδίες ( Πανελλήνια Ομοσπονδία  Αστυνομικών Υπαλλήλων,  Πανελλήνια  Ομοσπονδία   Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση  Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και  Πανελλήνια Ομοσπονδία  Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος).
Η απόφαση ελήφθη καθώς , παρά τις συστάσεις και τη δίμηνη προθεσμία το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις  της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Όπως Αναφέρεται στην απόφαση οι  αναπροσαρμοσμένες  αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου2012». Αρα «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους, την αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Συνδέσμου Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου