Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Με αφαίρεση διπλώματος και άδειας απειλούνται όσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητά τους


Παράλληλα θα πληρώνουν πρόστιμο 250 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.
Στις 800.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων Ι.Χ που θα κληθούν να τα ασφαλίσουν άμεσα, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες με επιστολές, οι οποίες δεν έχουν ταχυδρομηθεί ακόμα, μέσω των οποίων θα γνωστοποιεί στους ιδιοκτήτες πως επιβαρύνονται με πρόστιμο, και πως θα πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα αν δεν θέλουν να χάσουν άδεια και δίπλωμα.

Η «ποινή» που θα πληρώνουν για το ανασφάλιστο όχημα θα είναι ένα παράβολο των 250 ευρώ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και διοικητικές κυρώσεις όπως: Η αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Επιπλέον προβλέπονται ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο ν. 4261/2014 που άλλαξε ριζικά  το πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 5η Μαΐου 2014.
Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Νόμος και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι συνοπτικά οι εξής :
  • Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα).
  • Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.
  • Το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους.
  • Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο Νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο όχημα μαζί με το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με αυτή (π.χ. την ειδοποίηση πληρωμής).
  • Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε : € 1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, € 500 για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και € 250 για τα δίκυκλα. Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες. Ενώ ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.
  • Πέραν αυτών, υφίσταται πάντα και ποινική ευθύνη των παραβατών

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου