Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποφασίζει για τη νομιμότητα της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων στρατιωτικώ


Μετά την αναδρομική μείωση των συντάξεων των ενστόλων....

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποφασίζει για τη νομιμότητα της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων  στρατιωτικών

αρθρα απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Οι ένστολοι συνταξιούχοι υποστηρίζουν τι η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων, υπολογίζεται εσφαλμένα με βάση το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και όχι με βάση το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό

Μετά την αναδρομική μείωση των συντάξεων των η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποφανθεί παράλληλα και για τη νομιμότητα, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων στρατιωτικών όλων των σωμάτων.

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσης Λασκαράτος, λίγες μέρες πριν την συνταξιοδότησή του (30 Ιουνίου 2014), ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Α΄ κλιμάκιο του ΕΣ από συνταξιούχους στρατιωτικούς σχετικά με το ζήτημα της  Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων να εισαχθούν, ως ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στην Διοικητική Ολομέλεια του ΕΣ για να γνωμοδοτήσει.

Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων  επί των συντάξεών τους είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοι και οι συντάξεις.

Παράλληλα, υποστηρίζουν οι ένστολοι συνταξιούχοι ότι η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων, υπολογίζεται εσφαλμένα με βάση το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και όχι με βάση το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι για τον  υπολογισμό του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων  λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι εκείνο που έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με του μνημονιακούς νόμους.

Η αρμόδια επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό τον αποχωρήσαντα προ ολίγων ημερών, λόγω ορίου ηλικίας, πρόεδρο της Ιωάννη Καραβοκύρη, έκανε δεκτό  το αίτημα του κ.  Λασκαράτου και παραπέμφθηκαν οι προσφυγές, υπό την μορφή πρότυπης δίκης, στην Διοικητική Ολομέλεια του ΕΣ για γνωμοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται από τις συντάξεις σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, αλλά και ανά κατηγορία συνταξιούχων, αλλά σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν την συνταξιοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου