Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 

   Η μείωση του μερίσματος  οφείλεται  στην αυξηση  του φόρου   
 
Με το νέο σύστημα, ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συνολική σύνταξη θα "ανεβαίνει" στην κλίμακα φόρου και θα επιβαρύνεται με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
 

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φ.Μ.Υ. υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31-12-2013 ίσχυαν οι διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 57 του ν. 2238/1994), σύμφωνα με τις οποίες:
-Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%.
-Για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε άλλη, ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του Φ.Μ.Υ. με πολύ πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%. 

Από την 1η-1-2014, τίθενται πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%! Ουσιαστικά, καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%, και ορίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκεινται κι αυτές σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι μηνιαίες συντάξεις που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο – κύριες και επικουρικές - θα αθροίζονται και επί του συνόλου που θα προκύπτει θα υπολογίζεται πλέον ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί

 Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης Φ.Μ.Υ. από τις συντάξεις αποσκοπεί βεβαίως στο να εξαντλήσει τη φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων κατά την καταβολή των συντάξεων, ώστε όταν θα έλθει η ώρα της τελικής εκκαθάρισης του φόρου (με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) να μην προκύπτει κανένα χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή, όσον αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Δηλαδή, η παρακράτηση του Φ.Μ.Υ. αυξάνεται αλλά το 2015 το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί για κάθε συνταξιούχο δεν θα αναγράφει κανέναν επιπλέον φόρο προς πληρωμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου