Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ:Ανατροπές και στα "μπλοκάκια" με τη νέα φορολογία


Νέες ανατροπές φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και στα "μπλοκάκια", αφού μπαίνουν νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με "μπλοκάκι" ως μισθωτός.
Συγκεκριμένα προβλέπει πως όσοι αμείβονται με μπλοκάκι βάσει εγγράφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου θεωρούνται μισθωτοί εφόσον εργάζονται μέχρι και σε τρεις εργοδότες. Εάν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη εξακολουθούν να θεωρούνται μισθωτοί. Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που εκπίπτουν του φόρου να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250 ευρώ.
Επίσης θα αναγνωρίζονται και οι προφορικές συμβάσεις.
Σε ότι αφορά την παρακράτηση φόρου, που σήμερα ανέρχεται στο 20%, ο νέος Κώδικας δεν αναφέρει κάτι σχετικό. Ωστόσο, όπως σημειώνει στέλεχος του υπ. Οικονομικών που ρωτήθηκε απ' το Newmoney.gr η συγκεκριμένη πρόβλεψη ορίζεται από εγκυκλίους και όχι από νόμο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης παραμένει ανοικτή για το μέλλον. Εως τότε η παρακράτηση θα συνεχίσει να γίνεται με συντελεστή 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου